Digitalisering zorgt voor een zich steeds sneller ontwikkelende wereld. Digitaliseren houdt in dat er steeds meer informatie omgezet wordt naar binaire, ofwel elektrische, vorm. De ouderwetse kasten vol met documenten worden dus langzaam overgenomen door kleinere versies, harddrives.
Digitalisering heeft niet alleen betrekking op documenten, maar bijvoorbeeld ook op je bankrekening. Vroeger moest men geld storten en overmaken op de schriftelijke manier. Tegenwoordig download je eenvoudig een app, stel je deze in, en kun jij je rekening beheren met vrijwel alle opties van dien.
Digitalisering heeft ook invloed op de bedrijfswereld. Natuurlijk kent dit voor- en nadelen, ook voor technici. Laten wij deze nou toevallig voor jou op een rijtje hebben gezet!
Nooit meer uren zoeken naar documenten
Je kent het vast wel: je hebt dat ene document nodig uit het archief. Urenlang ben je aan het zoeken tot je het eindelijk gevonden hebt. Dit is door digitalisering niet meer nodig! Een groot voordeel, als je het ons vraagt. Documenten sla je nu gemakkelijk op en je hoeft er niet meer naar te zoeken. Tenminste, je zoekt er wel naar, maar dan via de makkelijke zoekfunctie op jouw pc!
Daarnaast kun je gegevens sneller verwerken. Bijvoorbeeld met behulp van een webapplicatie. Jouw collega-technici kunnen deze informatie dan direct inzien. Dat zorgt ervoor dat iedereen sneller werkt en de communicatie met klanten sneller verloopt.
Go green!
Nog een groot voordeel van digitalisering is dat het gebruik van printers hierdoor sterk daalt. Dankzij digitalisering wordt informatie omgezet naar elektrische vorm. Hierdoor daalt de papier- of materiaalwaarde. Digitalisering leidt dus tot papierbesparing én minder bomenkap. Dat maakt de industrie groener.
Ik blijf liever thuis
Door de hedendaagse digitalisering is het steeds vaker mogelijk om vanaf huis zaken te regelen. Zo kun je door de opkomst van de cloud documenten overal gebruiken. Door dit soort ontwikkelingen wordt thuiswerken steeds gemakkelijker, ook voor technici.
Maar niet alleen werken wordt gemakkelijker, je hoeft ook steeds minder vaak de deur uit. Heb je boodschappen nodig? Download een app en je boodschappen worden tot aan de deur gebracht. Honger? Even Thuisbezorgd downloaden. Saldo bekijken? Waarom zou je naar een bank of automaat gaan als het via je smartphone kan? Dit alles bespaart tijd waardoor jij je beter kunt focussen op die toffe technische opdracht waaraan je werkt!
Wereldwijde communicatie
Digitalisering maakt thuiswerken en online meetings mogelijk, maar zorgt ook binnen de industrie voor allerlei opties. Zo kunnen bedrijven door digitalisering een wereldwijd CRM-systeem opstarten. Hierdoor krijgen bedrijven en hun werknemers veel gemakkelijker en sneller inzicht in wat er bij andere vestigingen gebeurt. Bedrijven kunnen zo dus pijlsnel communiceren met al hun vestigingen, waar ook ter wereld.
Met wie spreek ik?
De zich snel ontwikkelende digitalisering kent echter ook nadelen. Er wordt meer vanuit huis gewerkt waardoor meetings ook vaker digitaal plaatsvinden. Dit maakt het werk onpersoonlijker.
Achter een computerscherm kan iemand zich bovendien heel anders voordoen dan hoe hij of zij in het echt is. Pas dus op en loop niet blind mee in de richting van onpersoonlijke digitalisering in het zakenleven.
Ongewenst?
Nog een nadeel van digitalisering is het verdwijnen van belangrijke berichten onder een berg nutteloze informatie. Bedrijven gebruiken tegenwoordig vrijwel altijd digitale manieren om anderen te bereiken. Brieven worden zelden meer aan elkaar geschreven.
Dit bespaart natuurlijk papier en is veel sneller dan de brievenmethode. Er is echter wel een valkuil. Zo wordt een e-mail bij het versturen vaak onterecht gemarkeerd als spam. Hierdoor krijgt de ontvanger jouw bericht niet te zien. Dit kun je eenvoudig aanpassen in de instellingen van jouw e-mail. Veel mensen denken hier echter niet aan, waardoor berichten ongezien blijven. En dat is zonde!
Investeren in de werknemer
Voor bedrijven is het niet altijd gemakkelijk om te digitaliseren. Dit vraagt veel van een organisatie en haar medewerkers. Medewerkers kunnen er bijvoorbeeld tegenop zien om meer digitaal te gaan werken. Of ze vinden het lastig om met de nieuwste technologieën om te gaan.
Digitaliseren betekent dus ook investeren in de werknemer. Maar hoe kan een bedrijf dit het beste aanpakken? Lees ons artikel over digitalisering op de werkvloer en kom er alles over te weten!
We horen graag van je!
Digitalisering is overal om ons heen en brengt dus zowel voor- als nadelen met zich mee. Bij Stratt+ doen we er daarom alles aan om onze technici te ondersteunen bij digitalisering. Benieuwd wat we voor jou als technicus kunnen betekenen? We komen graag met je in contact!