Europa’s concurrentiepositie in de geavanceerde maakindustrie

Stratt+ Maakindustrie - Made in Europe 01

De geavanceerde maakindustrie speelt een belangrijke rol in het versterken van de Europese concurrentiepositie. Dankzij de toepassing van technologieën zoals het industriële Internet of Things (IIoT), kunstmatige intelligentie (AI) en 3D-printing, worden productieprocessen steeds efficiënter en innovatiever. Dit zorgt voor meer slimme productiemethoden, ook wel “smart factories” genoemd.

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat het aantal bedrijven in de geavanceerde maakindustrie in Europa tussen 2009 en 2023 meer dan verdubbeld is. Deze groei heeft geleid tot meer investeringen en nieuwe beleidsvorming binnen de EU om de sector verder te ontwikkelen. Maar hoe presteert Europa ten opzichte van andere wereldleiders zoals China en de VS?

Wat is geavanceerde maakindustrie?

De geavanceerde maakindustrie richt zich op het gebruik van de nieuwste technologieën om productieprocessen te verbeteren. Dit gebeurt onder andere door IT-gestuurde technieken zoals het IIoT, big data-analyse, AI, 3D-printing en geavanceerde robotica. Hierdoor kunnen bedrijven hun productieprocessen in real-time aanpassen en optimaliseren, wat leidt tot slimme fabrieken.
De huidige situatie in Europa

Sinds 2009 is het aantal bedrijven in de EU dat actief is in de geavanceerde maakindustrie gegroeid van 1.900 naar 4.500 in 2023. De meeste van deze bedrijven bevinden zich in Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië, die samen bijna 60% van het totaal uitmaken. Binnen Europa zijn vooral 3D-printing (39%), vermogenselektronica (10%) en robotica (9%) belangrijke sectoren.

Vergelijking met de VS en China

Wereldwijd is de geavanceerde maakindustrie geconcentreerd in China, de VS en de EU. China heeft een leidende positie en huisvest 45% van de bedrijven in deze sector, terwijl de VS 17% en de EU 10% van de bedrijven herbergen. Opvallend is dat de groei van de EU-bedrijven sneller gaat dan in de VS: 130% versus 75% tussen 2009 en 2023.

In China hebben 66% van de bedrijven ten minste één patent op technologieën binnen deze industrie. Ter vergelijking: in de VS is dit 20% en in de EU 31%. Vooral in de technologieën rond halfgeleiders en vermogenselektronica loopt China voorop.

Invloed van buitenlandse investeerders

In Europa wordt 18% van de bedrijven in de geavanceerde maakindustrie door buitenlandse partijen gecontroleerd. Amerikaanse investeerders hebben het grootste aandeel met 40%, terwijl Chinese investeerders 7% van de Europese bedrijven in handen hebben. Dit benadrukt de sterke internationale samenwerking op technologisch gebied.

Uitdagingen met durfkapitaal

Een belangrijke uitdaging voor de EU is de beperkte toegang tot durfkapitaal in vergelijking met de VS en China. Sinds 2009 heeft slechts 5% van de wereldwijde durfkapitaalinvesteringen Europa bereikt, terwijl 50% naar Amerikaanse bedrijven en 34% naar Chinese bedrijven is gegaan. Om de groei en innovatie binnen de geavanceerde maakindustrie te versnellen, zou de EU op dit punt kunnen verbeteren.

Technologische focus op 3D-printing

Binnen Europa is 3D-printing een dominante technologie, goed voor 32% van de activiteiten in de geavanceerde maakindustrie. Wereldwijd zijn ook vermogenselektronica en data-analyse belangrijke technologieën. De EU heeft een sterke positie in niches zoals IoT en Extended Reality, maar blijft achter op het gebied van AI en geavanceerde computersystemen ten opzichte van China en de VS.

Regionale concentratie binnen Europa

De meeste bedrijven in de Europese geavanceerde maakindustrie zijn gevestigd in Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië. Duitsland heeft sinds 2018 de grootste groei doorgemaakt met meer dan 400 nieuwe bedrijven in de sector. De technologische verdeling in Europa is redelijk gelijk: een derde van de bedrijven richt zich op 3D-printing, een derde op digitale technologieën zoals AI en robotica, en de rest op andere geavanceerde technologieën.

Wil jij ook werken binnen de geavanceerde maakindustrie?

Ben jij een ervaren technicus en op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de maakindustrie? Bij Stratt+ helpen we jou aan een baan of opdracht die past bij jouw expertise en ambities.

Ontdek onze vacatures in de techniek en werk aan uitdagende projecten bij topbedrijven in Nederland en België. Neem vandaag nog contact op en geef jouw technische carrière een boost!

Bron: IndustrieVandaag

Word jij de nieuwe 

Europa’s concurrentiepositie in de geavanceerde maakindustrie

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!