Het belang van goede ergonomie op de technische werkplek

Stratt+ goede ergonomie op de technische werkplek

Als hoger opgeleide technicus is de kans groot dat jij op je werk regelmatig achter de computer zit. Ergonomie is in dat geval een belangrijk begrip. Dit kan het verschil maken tussen een comfortabele werkomgeving en de ontwikkeling van RSI.

De gevaren van RSI

Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het ontwerpen en inrichten van werkomgevingen en producten. In het geval van een kantooromgeving focust ergonomie op het optimaal inrichten van de werkplek. Doel is dat deze comfortabel en efficiënt is voor de werknemer. 

Hoger opgeleide technici maken vaak uitgebreid gebruik van computers voor hun werkzaamheden. Hierdoor lopen zij het risico om RSI (Repetitive Strain Injury) te ontwikkelen, een blessure die door herhaalde belasting ontstaat. Dit leidt tot schade aan spieren, pezen en zenuwen met vervelende spier- en gewrichtsklachten tot gevolg.

Werk je als technicus veel achter een computer, dan belast je verschillende lichaamsdelen: je vingers, polsen, armen, maar ook het gebied bij je schouder en nek. De spieren gaan pijn doen en de doorbloeding wordt slechter.

Het grote gevaar van RSI-klachten is dat ze geleidelijk ontstaan. De eerste klachten bestaan vaak uit tintelingen, een dood of koud gevoel of lichte pijn. Heb je af en toe zere vingers of een pijnlijke pols, dan zul je hier waarschijnlijk weinig aandacht aan besteden.

Deze klachten kunnen na verloop van tijd echter ontaarden in chronische pijn of stijfheid. Veel mensen met RSI ervaren zelfs krachtverlies. Bovendien kunnen jouw klachten zich tussen lichaamsdelen gaan verplaatsen. In het laatste stadium van deze aandoening is er sprake van echte RSI. Je blijft dan continu pijn ervaren, ook buiten je technische werk om.

Waarom is ergonomie belangrijk in de techniek?

Er zijn verschillende redenen waarom ergonomie erg belangrijk is voor technici die veel tijd achter hun computer doorbrengen. Wij zetten ze op een rijtje.

Het voornaamste doel van ergonomie is het voorkomen van lichamelijke klachten en pijn, zoals RSI. Een goed ontworpen werkplek met aandacht voor ergonomie kan de impact van langdurig computerwerk verminderen en pijn voorkomen.

Daarnaast heeft een comfortabele werkomgeving een positief effect op de productiviteit. Als technisch professional kun jij je veel beter concentreren en efficiënter werken als jij je geen zorgen hoeft te maken over pijn of lichamelijk ongemak.

Door middel van goede ergonomie kun je RSI voorkomen en daarmee verzuim en langdurige ziektes. Dit is zowel gunstig voor de technisch werknemer als werkgever.

Praktische tips voor een ergonomische werkplek

Ergonomie is dus erg belangrijk voor technisch professionals die regelmatig achter de computer werken. Hieronder delen we een aantal tips om als (hoger opgeleide) technicus een ergonomische werkplek te creëren en RSI te voorkomen:

1. Stoel en bureau

  • Zorg voor een verstelbare bureaustoel die je rug goed ondersteunt en een ergonomisch ontworpen bureau met voldoende beenruimte;
  • Zorg dat je voeten plat op de grond rusten of gebruik een voetensteun;
  • Stel de stoelhoogte en rugleuning zo in dat je onderarmen horizontaal op het bureau kunnen rusten.

2. Monitor

  • Plaats je monitor op ooghoogte en op een armlengte afstand van je zitplaats. Gebruik eventueel een monitorstandaard om de juiste hoogte te bereiken;
  • Zorg dat het scherm recht voor je staat, zonder dat je je nek hoeft te draaien of je hoofd hoeft te buigen.

3. Toetsenbord en muis

  • Gebruik een ergonomisch toetsenbord en muis om onnodige belasting van de handen en polsen te voorkomen;
  • Gebruik zo nodig aanvullende ergonomische middelen, zoals een armsteun;
  • Houd je handen in een neutrale positie bij het typen en gebruik een zachte aanslag.

4. Pauzes en beweging

  • Neem regelmatig pauzes om je spieren te ontspannen. Dit houdt in dat je in ieder geval elke twee uur even iets anders gaat doen. Sta op, strek je armen en benen en loop even rond;
  • Overweeg om een zit-sta-bureau te gebruiken om af en toe staand te kunnen werken. Zo verlicht je de druk op je wervelkolom;
  • Gebruik eventueel pauzesoftware. Deze software geeft inzicht in hoe lang je per dag beeldschermwerk doet en geeft bovendien suggesties voor oefeningen.

5. Werkomgeving

  • Zorg voor goede verlichting om vermoeidheid van je ogen te voorkomen;
  • Vermijd reflecties op het computerscherm en pas de helderheid en het contrast aan zodat je het scherm optimaal kunt zien.

6. Gezonde levensstijl

  • Een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet, kan bijdragen aan het voorkomen van RSI.
Werken in de haven - Stratt+ liggende banner 01

Rol van de werkgever bij creëren ergonomische werkplek

Niet alleen de technicus zelf, ook de werkgever heeft een belangrijke taak in het voorkomen van RSI-klachten. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om voor een gezonde werkplek te zorgen.

Dit houdt in dat de technische werkplek en -omgeving een goede werksituatie en lichaamshouding moeten faciliteren. Het meubilair, de inrichting en eventuele hulpmiddelen spelen hierbij een belangrijke rol. De werkgever moet verstoringen als kou, tocht en lawaai voorkomen.

De werkgever heeft daarnaast de taak om alert te zijn op RSI-klachten en deze te melden. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn dat hij samen met de arbodienst een systeem implementeert om RSI te herkennen en op te lossen op de technische werkplek.

Wees actief bezig met ergonomie 

Ergonomie is geen luxepunt op de technische werkvloer, maar een absolute noodzaak. Dit geldt zeker voor technici die veel computerwerk verrichten. Het voorkomen van RSI en het creëren van een ergonomische werkomgeving zijn essentieel om gezondheidsproblemen in de techniek te voorkomen. Hiermee borg je als technisch professional jouw productiviteit en gezondheid en voorkom je werkstress

Als technicus is het daarom van groot belang om actief bezig te zijn met ergonomie. Door dit in je dagelijkse werk te implementeren, verbeter je niet alleen je eigen welzijn, maar draag je bij aan een gezonde en veilige werkomgeving voor jou en je collega-technici.

RSI is een reëel gevaar, maar met de juiste kennis en acties kun jij de risico’s hiervan minimaliseren en je richten op waar je als technicus het beste in bent: het uitvoeren van jouw technische werk.

Aan de slag in een gezonde technische omgeving?

Kies dan voor een technische uitdaging via Stratt+. Wij zorgen er altijd voor dat onze medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Neem eenvoudig contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Bron: Gezondheidsplein

Word jij de nieuwe 

Het belang van goede ergonomie op de technische werkplek

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!