PBM’s, waarom we niet zonder kunnen

PBM's Stratt+

Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral in de techniek. Natuurlijk ben je dan liever goed beschermd dan dat je onnodige risico’s loopt. Daarom vertellen we je in deze blog over het belang en het gebruik van PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen).

Wat is een PBM?

In de meeste gevallen is een PBM iets dat je op je draagt, zoals een veiligheidsbril. Een PBM kan echter ook worden vastgehouden of een aanvulling of accessoire zijn, zoals afzettingen als je op hoogte werkt.

Wat alle PBM’s echter gemeen hebben, is dat ze jou helpen beschermen tegen gevaar op de werkvloer. Vaak beschermt het PBM kwetsbare en vitale lichaamsdelen: je hoofd, oren, ogen, handen en voeten. Sommige PBM’s beschermen zelfs je hele lichaam, bijvoorbeeld als je in extreme hitte werkt.

PBM verplicht vanuit de werkgever

Het werk in de techniek brengt de nodige risico’s met zich mee. Er wordt bijvoorbeeld vaak met schadelijke stoffen of zware lasten gewerkt. Daarom is het cruciaal dat een werkgever zijn werknemers van de juiste PBM’s voorziet én hen uitlegt hoe ze deze moeten gebruiken.

Een werkgever is verplicht om een PBM gratis beschikbaar stellen aan zijn werknemers als de situatie daarom vraagt. Een PBM wordt gekozen op basis van een RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie), uit te voeren door een Arbodeskundige.

Bij de uitleg over een PBM moet een werkgever het volgende adresseren:

+ Waar het PBM tegen beschermt;
+ Hoe je het gebruikt;
+ Hoe je het bewaart en onderhoudt;
+ Hoe lang het meegaat.

Hoe gebruik je een PBM?

Hieronder zetten we een aantal veelgebruikte PBM’s op een rijtje. Ook leggen we uit waar je op moet letten als je ze gebruikt.

Hoofd-oog-en-gehoorbescherming-2-stratt

Hoofdbescherming

Goede hoofdbescherming beschermt je hoofd tegen verschillende gevaren. Meestal gaat het om voorwerpen die op je hoofd kunnen vallen. Of om situaties waarin je het risico loopt zelf te vallen met mogelijk hoofdletsel tot gevolg.

Daarnaast kan hoofdbescherming je beschermen tegen bijvoorbeeld hitte, kou of stoten.

Een veiligheidshelm moet onder alle omstandigheden goed zitten. Let erop dat de hoofdband traploos verstelbaar is en dat de helm een brede hoofdband heeft. Verder moet de helm een binnenwerk met zweetband tegen het voorhoofd hebben en een kinriem die de oren niet bedekt.

Bekende helmen zijn: standaardbouwhelmen, helmen met een korte klep (handig als je veel omhoog moet kijken) en brandweerhelmen (beschermen tegen hitte en elektriciteit).

Oog- en gezichtsbescherming

De ogen en het gezicht worden blootgesteld aan de nodige risico’s op de technische werkvloer. Een werkgever is verplicht om passende bescherming te regelen als werknemers het risico lopen op gezichts- of oogletsel. Bijvoorbeeld door vloeibare chemicaliën, zuren of rondvliegende deeltjes.

Een veiligheidsbril moet altijd tegen het gezicht aan zitten; anders heeft hij geen effect. Zorg dat er nergens meer dan 8 mm tussen je gezicht en bril zit (de 8 mm-regel) Ook moet de bescherming comfortabel zitten en passen zonder dat je er hinder van ondervindt. En ten slotte moet je het PBM makkelijk kunnen schoonmaken of repareren.

Er bestaan een aantal standaard PBM’s voor de ogen en het gezicht: (chemische) veiligheidsbrillen, stofbrillen, lashelmen, gelaatsschermen en ademhalingsmaskers.

Gehoorbescherming

Dit is ook zo’n belangrijke PBM. Wanneer je voortdurend te maken hebt met hoge geluidsniveaus op de werkvloer, heb je namelijk kans op gehoorverlies.

Er bestaan speciaal ontworpen gehoorbeschermers voor de industrie die jouw oren helpen beschermen. De meest voorkomende zijn wegwerpdopjes, maar je hebt ook oorkappen.

Ook bij deze PBM geldt natuurlijk dat hij goed moet zitten. Maar hoe breng je oordopjes op de juiste wijze in? Pak de bovenkant van je oorschelp vast en trek deze gelijktijdig omhoog en naar achteren. Druk het oordopje met je andere hand zo diep mogelijk in je gehoorgang. Laat je oorschelp weer los en druk nog een keer tegen het dopje.

Waar mogelijk is het natuurlijk het beste om schadelijk geluid helemaal te voorkomen. Daarom schreven we al eerder over wat je aan schadelijk geluid op de werkvloer kunt doen.

Welke PBM je ook nodig hebt, het is belangrijk dat je deze goed kunt gebruiken. Lukt dit om de een of andere reden niet? Geef dit dan aan bij je werkgever. Je PBM moet namelijk altijd goed zitten en gemakkelijk te gebruiken zijn bij jouw dagelijkse werkzaamheden.

Kom in contact

Meer interessante blogs lezen? Volg ons dan op onze socialmediakanalen. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging in de techniek? We staan altijd klaar om jou te helpen! Neem gerust contact met ons op.

Word jij de nieuwe 

PBM’s, waarom we niet zonder kunnen

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!