Stratt+ in het veld: HSE-specialist

Stratt+ in het veld - Rijkswaterstaat Faisel 05

Benieuwd wat werken bij Rijkswaterstaat (RWS) inhoudt? Wij namen een kijkje achter de schermen bij een van onze technisch zzp’ers: veiligheidsspecialist Faisel Baboe. Voor RWS bewaakt hij de veiligheid tijdens het onderhoud van diverse bruggen in de infra.

Waarom heb jij gekozen voor een carrière als zzp’er in de techniek?

Van huis uit ben ik beroepsmilitair. Mijn werkwijze is echter aan de softe kant en paste begin jaren 90 nog niet bij die van Defensie. De vraag die ik mezelf toen stelde was: ben ik gelukkig in het werk wat ik doe? En dat was niet zo.

Ik koos ervoor om me om te scholen tot Kwaliteit-, Arbo- en Milieu- (KAM) coördinator en ontdekte al snel dat ik de Arbo-kant hiervan het allerleukste vond. Vandaar dat ik door ben gegaan met Veiligheidskunde.

Als Veiligheidskundige kun je alle kanten op, maar wat ik niet leuk vind is een kantoorbaan. Dan kom je op praktijkwerk uit en voor mij werd dat een baan in de techniek. Eerst in loondienst, maar al vrij snel bleek dat ik andere ideeën en zienswijzen had dan de organisatie, die ik echter niet kon doorvoeren. Dat was het moment dat ik dacht: ik moet gewoon voor mezelf beginnen.

Was je direct blij met je keuze om technisch zzp’er te worden?

Ja, direct vanaf het eerste moment. Dat was dus met name omdat ik mijn gedachtegang de vrije loop kon laten, zonder dat ik rekening hoefde te houden met wat anderen ervan vonden. En als je dan merkt dat er nog naar wordt geluisterd ook en dat wat je hoopte uitkomt, denk je: dit is leuk.

Hoe heb jij jezelf professioneel ontwikkeld in de afgelopen jaren?

Door mijn kennis op peil te blijven houden. Je bent nooit te oud om te leren. Sterker nog, als je je kennis niet op peil houdt, ben je uitgeschakeld. Vooral als technisch zzp’er. Dan mis je essentiële voortgang in de stand van de techniek, en die verandert met de dag.

Kun je iets vertellen over je huidige technische zzp-opdracht via Stratt+?

Ik werk nu bijna drie jaar voor Rijkswaterstaat, als specialist in een soort vrije rol. Mijn collega’s bewaken door het hele land of de levensduur van bruggen nog matcht met wat wij als organisatie in gedachten hebben. Dus: hoe voorkomen wij dat een brug afgesloten moet worden en er geen verkeer meer overheen kan?

Wij brengen de verwachte gebruiksduur van de bruggen zonder onderhoud in kaart. Soms kan een brug nog rustig vijftig jaar mee als je er een nieuw likje verf op geeft. Maar het kan ook zo zijn dat als je nu niet de hele ondersteuning vervangt, hij binnen enkele jaren zou kunnen instorten. Mijn collega’s onderzoeken dit. En mijn rol is om hun in alle projectfases te voorzien van goed advies, zodat hen niks kan overkomen. Voordat iemand iets gaat doen, word ik er al bij betrokken.

Soms gaan we over tot het vervangen of het opnieuw bouwen van een brug. Bijvoorbeeld bij Apeldoorn, daar hebben we een brug over de A1 volledig gesloopt en opnieuw terug gebouwd. Ik keek in het voortraject mee: hoe kun je hem nou zo veilig mogelijk weghalen, laten slopen en weer terugbouwen, zonder dat er ongevallen gebeuren?

De grootste waardering voor mij als technisch zzp’er is dat ik serieus word genomen als specialist.

Veiligheid staat in jouw werk dus altijd op nummer één?

Ja, de veiligheid staat altijd op één. Maar de kunst van veiligheid op één zetten, is om hem soms juist op twee te zetten. Dat is dan echter een weloverwogen keuze, in overleg met elkaar. Wat je ook doet, je ontkomt er namelijk niet aan dat je bepaalde risico’s loopt. Het is dan belangrijk om te zorgen dat die beheerst kunnen worden uitgevoerd, door specialisten.

Bij Rijkswaterstaat werken we nu op hoogte en hier kun je allerlei hulpmiddelen voor inzetten. Maar de veiligste middelen kunnen er niet altijd bij, omdat er allerlei stalen constructies in de brug zitten. Daarom hebben wij IATA-klimmers ingeschakeld. Zij gaan met touwen aan hun lichaam vanaf de brug naar beneden en geven elkaar van bovenaf spullen aan. Op die manier zorgen zij voor een soort brug, waardoor wij vanaf de bovenkant via een trap gewoon naar beneden kunnen lopen.

Mijn motto is: alles op zijn tijd. Voor iedereen de deur uitgaat, vind ik het belangrijk dat we met zijn allen naar alle items hebben gekeken, waaronder veiligheid, en dat alles de aandacht heeft gekregen die het nodig had. Dat is ook een stukje respect, want je luistert naar wat je collega’s te zeggen hebben.

Wat vind je als technisch zzp’er de grootste beloning in je werk?

De grootste waardering voor mij als technisch zzp’er is dat ik serieus word genomen als specialist. Ik word ingehuurd en mensen kijken niet naar hoeveel ze moeten betalen. Dat is het stukje vertrouwen dat ik van de klant krijg, op basis van mijn expertise.

Waarom heb jij als technisch zzp’er voor Stratt+ gekozen?

Ik heb voor Stratt+ gekozen, door de manier waarop Isabella het gesprek met mij heeft gevoerd. Het heeft voor mij allemaal te maken met: welke belangstelling toon je in iemand? Geld verdienen is voor mij zeker belangrijk, maar daarvoor word ik niet ingezet. Ik word ingezet omdat een klant een vraag of probleem heeft, en ik kom hulp bieden. Daar staat een vergoeding tegenover.

Daarom moet je nooit tegen mij zeggen: weet je wel wie de rekening betaalt? Want dan twijfel je aan mijn onafhankelijkheid, en binnen de veiligheidskunde kun je nooit je onpartijdigheid verliezen. Wij moeten onafhankelijk zijn, want je praat uiteindelijk over mensenlevens.

Als een bedrijf met technisch zzp’ers wil werken, moet het zichzelf de vraag stellen: wat willen we? Iemand binnenhalen om geld te verdienen? Of samen iets moois bouwen? De kunst is om te zeggen: het draait niet om inkomsten, maar om dat je met elkaar iets aan het doen bent.

Wil je ook in de toekomst technisch zzp’er blijven?

Ja, maar ik word ouder en persoonlijk vraag ik me af, is dit nou het leven? Wil ik alleen maar gewerkt hebben of zeg ik straks: nu is mijn pensioen begonnen en ga ik alleen nog hobbymatig aan de slag?

Overal ter wereld geldt: veiligheid is veiligheid. In het verleden heb ik bijvoorbeeld een mooie klus in Suriname mogen doen. Er werd daar een hele nieuwe olieraffinaderij gebouwd voor 1 miljard Amerikaanse dollars, groter dan menig petrochemisch fabriek hier in Nederland.

Ik gaf de teams instructies op locatie, zodat ze daarna zelf veilig konden werken. Ik had met hen afgesproken dat ik vanaf bepaalde plekken foto’s zou maken en dat zij vanaf die plekken vervolgens telkens een nieuwe foto maakten. Zo zag ik elke keer precies wat de projectvoortgang was. In totaal ben ik daar bijna twintig keer geweest. Voor mij is dat de mooiste klus die ik heb gedaan, omdat ik in Suriname ben geboren en er voor mij dus emotionele binding aan zit.

In 2016 ben ik nog een keer terug geweest in Suriname, voor een klus bij Kuldipsingh. Ik heb hen geholpen om een ISO- en veiligheidssysteem op te zetten. Als internationale bedrijven daar zouden gaan bouwen en olie oppompen, zouden zij namelijk zeventig procent van het werk aan de lokale bevolking moeten gunnen. Kuldipsingh gokte erop dat zij als eerste dit werk zouden krijgen als ze al op het goede kwaliteits- en veiligheidslevel zaten. Zulke klussen pak ik aan als ik met pensioen ben.

Tot slot: welke tip wil je meegeven aan technisch professionals die ook overwegen om zzp’er te worden?

Technisch zzp’er zijn is gigantisch mooi, maar realiseer je dat er heel veel haken en ogen aan zitten als het misgaat. Daarover moet je gewoon heel goed nagedacht hebben. Je moet zorgen dat je je pensioen, je arbeidsongeschiktheid en je bedrijfsaansprakelijkheid geregeld hebt.

Ik werk nu op een project met veel startende zzp’ers en ik merk dat veel van hen vergeten om zichzelf te verzekeren. Maar realiseer je je dan wel dat als je nu je been breekt, je gewoon helemaal niets hebt? En wat nou als je schade veroorzaakt bij een ander, hoe ben je dan verzekerd?

Pak dus ook je volwassenheid om als ondernemer te werken. Daar hoort gewoon een stukje verantwoordelijkheid bij. Als je dat niet kunt, moet je niet starten.

Banner ZZP-Techniek Stratt+ 01

We komen graag in contact

Vond je dit een interessant interview? Volg ons op social media voor de mooiste technische verhalen. Wil je ook als technisch zzp’er werken via Stratt+? Bekijk al onze mogelijkheden en neem eenvoudig contact op.

Word jij de nieuwe 

Stratt+ in het veld: HSE-specialist

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!