Stratt+ in het veld: Master Data Controller

Stratt+ in het Veld - Ontmoet het Team - Master Data Controller

Van datagestuurd onderhoud tot het herwinnen van grondstoffen uit afval: in de rubriek ‘Stratt+ in het Veld’ delen technici hun verhalen. Dit keer spraken we Simone, een ervaren Data Controller met een passie voor fotografie en autoracen. Simone is zeker geen onbekende voor ons, we werken namelijk al heel wat jaren fijn samen. Momenteel is ze aan de slag bij Onyx Power en is hier verantwoordelijk voor onderhoudswerk en systemen. Wil je weten wat haar werk bij de energiecentrale inhoudt en aan welke mooie projecten ze eerder werkte? Lees haar verhaal en laat je inspireren!

Over Simone als technicus en persoon

Simone, ontzettend leuk dat we je spreken en bedankt dat je de tijd neemt voor dit interview. Kun je iets over jezelf vertellen? “Ja, absoluut! Techniek heeft me altijd geboeid, en ik vind het geweldig om dit te combineren met mijn werk. Daarnaast heb ik een grote liefde voor autoracen op het circuit en fotografie.” Leuk feit: op het kantoor van Stratt+ hangt een levensgrote drone-foto van de bedrijvigheid op de Maasvlakte, gemaakt door Simone.

“Als we kijken naar mijn carrière, begon die eigenlijk in Vlaardingen. Na het afronden van de lts elektrotechniek volgde ik verschillende technische opleidingen, waaronder mts en uiteindelijk hts. Na mijn studie heb ik tien jaar gewerkt bij BP als operator en daarna zes jaar bij Kuwait Oil Company als Senior Area Technician. Bij BP was ik verantwoordelijk voor het besturen en monitoren van de apparatuur op de site, evenals het bedienen van het Distributed Control System (DCS). Bij Kuwait Oil Company in de Europoort bediende ik de procesapparatuur, voerde ik inspectierondes uit, en gaf ik vergunningen uit tijdens shutdowns en turn-arounds.”

Simone’s passie en talent voor fotografie zorgen ervoor dat haar foto’s zelfs de nationale tv halen.

“Bij SGS en het Ministerie van Defensie bekleedde ik rollen als Operator en Senior Operator, waarbij ik leiding gaf aan operationeel personeel, werkvergunningen voorbereidde en toezicht hield op veiligheids- en bedrijfsprocessen.”

“Sinds 2020 werk ik met veel plezier als Master Data Controller bij Onyx Power op de Maasvlakte, waar ik verantwoordelijk ben voor de optimalisatie en het onderhoud van de objectstructuur in SAP en de migratie van SAP naar Maximo. Daarnaast ben ik key-user voor Master Data Management en Material Management. Eerder werkte ik ook in tijdelijke functies als Document Controller en Master Data Controller bij verschillende bedrijven zoals Koole Terminals, Odfjell Terminals en Gasunie.”

Hoe is het om te werken in een hypermoderne energiecentrale?

“Bij Onyx Power werk ik als Master Data Controller, gespecialiseerd in SAP en Maximo. Mijn werk draait om het beheren en optimaliseren van onderhoudssystemen, met een focus op het accuraat bijhouden van materiaalbeheer binnen het ERP-systeem. Dit draagt direct bij aan efficiënte inkoopprocessen en een goed georganiseerd magazijn.

“De energiecentrale heeft een nettocapaciteit van 731 MW en een rendement van 45 procent. Het is daarmee een van de modernste filter- en verbrandingstechnologieën en meest efficiënte installaties ter wereld. Mijn rol is cruciaal in het plannen en effectief uitvoeren van zowel dagelijks als periodiek onderhoud. Je kunt mij zien als de administratieve steunpilaar die zorgt voor een goede coördinatie tussen onderhoud, installatiebeheer, inkoop en magazijnbeheer.”

Hoewel ik geen fan ben van leidinggeven, vind ik het wel leuk om mijn kennis over te dragen aan de nieuwe generatie technici.

Welke aspecten van je werk geven je energie?

“Ik haal motivatie uit het op orde houden van systemen en het ondersteunen van de mensen die ermee werken. Hoewel ik geen fan ben van leidinggeven, vind ik het wel leuk om mijn kennis over te dragen aan de nieuwe generatie technici en te zien hoe zij hierdoor groeien. Dit motiveert mij.”

Heb je het werkveld zien veranderen de afgelopen jaren?

“Jazeker, er is een enorme vooruitgang geweest in technologie en systemen. Waar we vroeger veel handmatig deden, wordt nu veel geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Vooral de introductie van SAP-systemen voor onderhoud en assetmanagement heeft een grote impact gehad. Bepaalde werkzaamheden kunnen we daardoor veel sneller uitvoeren.”

Drone foto van Simone op de Maasvlakte, Zuid-Holland

Kun je iets vertellen over een project waar je trots op bent?

“Er zijn meerdere projecten waar ik trots op ben, maar een project dat eruit springt, was in de omgeving van Leipzig (Duitsland). Daar werd ik gevraagd om als adviseur te helpen bij de opstart van een nieuwe raffinaderij. Ik had veel kennis van DCS-technieken (Distributed Control Systems) opgedaan bij de petrochemische fabriek van BP in Rotterdam. Deze expertise heb ik uitgebreid en gecombineerd met mijn kennis van SAP-systemen voor onderhoud. Het was een heel mooi project waar ik vaardigheden heb opgedaan die ik tot vandaag de dag gebruik.”

Wat zijn uitdagingen waar je tijdens je carrière tegenaan bent gelopen?

“We lopen allemaal tegen uitdagingen aan in onze carrière, dat is niets uitzonderlijks. De kunst is juist om er zo goed mogelijk mee om te gaan en ervan te leren. Bij mij was een grote uitdaging het ontdekken dat een baan niet was wat ik zocht. Dan moet je stoppen en iets anders zoeken dat bij je past. Daarnaast was ontslagen worden vanwege een reorganisatie ook een uitdaging. In zulke situaties kun je bij de pakken neer gaan zitten, maar doe dat juist niet. Ik ben er met positieve energie mee omgegaan en daardoor weer snel een nieuwe uitdaging gevonden in de techniek.”

Ook in het kantoor van Stratt+ hangen Simone’s (drone)-foto’s.

Kun je iets vertellen over jouw samenwerking met Stratt+?

“Absoluut, ik werk nu al meer dan vier jaar voor Stratt+ en dat bevalt me goed. Ik ken veel mensen binnen het bedrijf en de samenwerking verloopt prettig. Ik ben destijds aangenomen door Michael, met wie ik al meer dan tien jaar een goede werkrelatie heb. Hoewel het team in de loop der jaren is veranderd, is mijn ervaring met Stratt+ positief en werk ik graag de komende jaren samen verder.”

Tot slot, heb je tips voor de nieuwe generatie technici?

“Een aantal tips die ik kan geven gebaseerd op mijn ervaring zijn: probeer zo snel mogelijk de kennis en vaardigheden die je leert onder de knie te krijgen. Luister goed naar ervaren technici en wees niet te eigenwijs. Als je ergens werkt en je vindt het echt niet leuk, zoek dan iets anders. Maar geef het wel eerst een eerlijke kans. Tot slot raad ik jongeren aan om de techniek in te gaan, want we hebben die mensen hard nodig. Het is een booming business en zal dat nog lang blijven!”

Werk ook mee aan uitdagende projecten in de techniek!

Simones carrière in de techniek wordt gekenmerkt door passie en doorzettingsvermogen. De technieksector is innovatief en er zijn ontzettend veel kansen. Ben jij (startend) technicus en wil je ook graag aan de slag met uitdagende projecten in Nederland of België? Bekijk dan onze actuele vacatures of kom direct in contact. We bespreken graag de mogelijkheden met jou!

Fotocredits: Simone Wiersma

Word jij de nieuwe 

Stratt+ in het veld: Master Data Controller

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!